Einde van de tandenpoets oorlog

.

.

Mondhygiëne is zo belangrijk, de moeite die je in deze tips steekt zijn het dubbel en dik waard. Waarom? De oefeningen die jullie nu samen doen, leren je kleintje enerzijds deze gewoontes aan te houden, ook op latere leeftijd. Anderzijds zorgt dit er nu al voor dat ook de volwassen tanden gezonder zullen zijn.

Wanneer je begint met het poetsen van je kleintjes tanden, is het aangeraden dit twee maal per dag te doen, dit voor twee minuten.

Maar…. tandenpoetsen is niet voor elke peuter en kleuter even fijn. Loopt jullie ochtend- en avondroutine uit omdat het tandenpoetsen steeds uitdraait op een ‘gevecht’? Lees dan verder deze 10 tips om het tandenpoetsen vlot te laten verlopen.

.

1. VOEG SMAAK TOE

Tandpasta gebruiken is tot die leeftijd zelfs niet nodig, toch kan dit een hulpmiddel zijn om je kleintje met meer plezier te laten poetsen.

Bij het kiezen van een tandpasta, denk er dan steeds aan dat het gebruik van tandpasta met fluoride sterk wordt afgeraden (tenzij op tandartsadvies) bij kinderen tot 2 jaar.

Wij gebruiken hier al een tijdje de tandpasta’s van Jack ‘N Jill. Deze zijn er in 6 verschillende smaken. Ons zoontjes favoriet? Blauwe bes! Jack N ‘Jill is een natuurlijke tandpasta ZONDER FLUORIDE voor baby’s, peuters en kinderen die veilig kan worden ingeslikt.

2. KOOP SAMEN EEN TANDENBORSTEL

Is het niet fijner een tandenborstel te hebben die er ook nog leuk uitziet? Tuurlijk. Maar even belangrijk koop er één aangepast aan de leeftijd van je kinderen.

Ook hier heeft Jack ‘N Jill een uitgebreid assortiment in, goed voor elke leeftijd.

3. GEBRUIK EEN SPIEGEL

Dit is een geweldige manier om je kinderen zelfs te laten ontdekken hoe alles nu eigenlijk allemaal in elkaar zit. Hoe zien mijn tanden eruit? Hoeveel heb ik er zo? En wat met de rest van mijn mond?

Doe dit proces samen en leg alles rustig uit.

Het is voor kinderen leuker om zelf het hoe en waarom te leren, dan gewoon een tandenborstel in de hand geduwd te krijgen ‘omdat het moet’.

4. LAAT JE KLEINTJE ZELF ZIJN TANDENBORSTEL VASTHOUDEN

Hoe leuk is het voor kinderen om te kunnen zeggen dat ze iets ‘al helemaal zelf’ kunnen? Fantastisch toch ook voor jullie, ouders, om ze te horen opscheppen tegen tantes en opa’s.

Hoe ouder je kleintje hoe meer het ‘zelfstandig’ wil zijn. Zelf de tandenborstel vasthouden zonder volwassenen is voor hen een grote stap.

5. ZET EEN ZANDLOPER

Deze maakt het voor de kids leuk en spannend!

Je kan gaan voor een ouderwetse zandloper, een keukenwekker of er zijn zelfs bepaalde tandenpoets apps. Maakt niet uit, zolang ze je kleintje maar kunnen stimuleren om het vol te houden.

6. POETS JE TANDEN OOK

Deze is heel simpel. Zien doen, doet doen.

Je kleintje doet je gekke bekken na, volgt je doorheen het huis, doet je grote schoenen aan, allemaal om zoals mama of papa te zijn.

Zo ook met tandenpoetsen. ‘Hey kijk, papa poetst zijn tanden. Dat wil ik ook!’

7. MAAK HET HUN IDEE

Zoals hierboven al vermeld willen peuters en kleuters graag aantonen dat ze zelfstandig steeds meer dingen kunnen. Door hen de juiste tools aan te reiken kan je dit nog meer stimuleren.

Zorg voor een opstapje, zodat ze zelf voor de spiegel kunnen staan, zodat ze zelf aan hun tandenborstel en tandpasta kunnen. Het kan geen kwaad om hier zelfs nog verder in te gaan, geef je kind bijvoorbeeld een eigen ‘verzorgingsstation’.

8. POETS ELKAARS TANDEN

Niet iedere ouder vind dit even leuk, maar het loont wel! Wissel elkaar af, zo toon je terwijl ook hoe het moet.

Mijn ervaring: LACHEN GIEREN BRULLEN!

9. MAAK HET LEUK

Kleed het tandenpoets ritueel in. Een race om het mooiste tanden, samen tandarts spelen, krokodil met kiespijn (je weet wel een spelletje dat vroeger iedereen had, als je op een bepaalde tand drukte, klapte deze dicht), het kan allemaal.

Be original.

10. STOP MET STRESSEN

Zeer belangrijk. Doe alles rustig aan. Wanneer je kind merkt dat jij met de hele routine moeilijk hebt of je er lastig in maakt, reflecteert zich dat op hem/haar.

Lukt het eens een dagje niet, geen nood. Morgen is er weer een nieuwe!

Met deze 10 tips verloopt jullie ochtend- en avondroutine hopelijk wat vlotter. Hebben jullie nog tips? Hebben jullie kids een favoriete smaak tandpasta? Hoe verloopt jullie ochtendroutine? Ik hoor het graag!

Liefs

Blixa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s